Геофизичните оръжия - от древността до днес

Защо българите са едни от най-големите майстори на геофизични оръжия в древността? Какво са психотронните оръжия – геофизика или биология? Съществува ли машина за земетресения? Това са част от въпросите, на които отговаря гостът - проф.Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

Глобално затопляне

Тектити, метеорити и други „гости” от Космоса

Повечето метеорити са фрагменти от астероиди и комети, които пътуват из Космическото пространство. По-малката група се състои от парчета на планети и техните естествени спътници. Тези метеорите са много търсени не само заради тяхната рядкост, но и заради атрактивната им цена-10 грама от Марс могат да ви донесат 10 000 долара. Тектите пък са обекти, формирали се при самия сблъсък на метеорита със земята. Те са най-сухият материал, който може да съществува на Земята, съдържанието на вода в тях е не повече от 0,005 процента. Гостува проф.Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

Квантова корелация и чудесата в природата

Всички древни култури са знаели, че Вселената взаимодейства телепатично. В квантовото състояние на материята, частиците не само взаимодействат, те тотално се превръщат една в друга, защото там самото пространство не е както в нашия видимия свят. В студиото гостува проф. Лъчезар Филипов.

Астероидите-космическа заплаха

Нашата планета е много активна в геоложки аспект и по-голямата част от астероидните сблъсъци са заличени от ерозията и движението на тектонските плочи. И все пак на Земята могат да се видят над 170 кратера от метеорит. Гост в студиото проф. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Траките и култът им към камъка

Учените са категорични, че изграждането на скалните структури и комплекси започва от медно каменната епоха от 4-то – 3 -то хилядолетие преди Христа. Археолозите смятат, че датирането на скалните паметници е много по-ранно от приетото досега или почти 3000 години преди траките да заселят нашите земи. Светилищата в Източните Родопи нямат аналог в Европа и са с поне 1000 години по-стари от египетските пирамиди и цивилизацията в Месопотамия. Гост е Георги Кулов, бивш археолог и бивш директор на Историческия музей в Кърджали.

Радиоактивността-ползи и опасности

Радиоактивността поражда множество страхове, и то съвсем основателни. Това е едната страна. Другата са изобилните предразсъдъци и легенди, които витаят около нея. Гостува проф.Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

Космически технологии за всеки ден

Уреди и технологии, които смятаме за обикновени и използваме в ежедневието си на Земята, всъщност са плод на стремежа на човека да завладее космоса. Те са изобретени в специализирани лаборатории, за нуждите на космонавтите. Днес всеки от нас ги ползва, без дори да се замисля за това. Гост е професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Търси в „Без формат“