Духовните измерения на болестта

Състоянието на нашето тяло е огледало на нашата същност. Болестта идва, когато не сме успели да запазим хармонията, за да ни помогне да се върнем към нея. Тя е знак, че сме загубили пътя. И не изчезва с премахването на симптомите, а с промяната. Лечението е в откриването на причините и справянето с тях. Какво послание носи болестта? Какво я провокира? И как да върнем баланса? На тези въпроси търсим отговор заедно с госта в студиото Илияна Смилянова.

Развенчаните митове в медицината

Съвременната конвенционална медицина изхожда от разбирането, че болестта е външен фактор, срещу който лекарят трябва да воюва със синтетични медикаменти и хирургия. Корените на тази концепция откриваме още при древногръцкият философ Аристотел , които приемал, че болестта е разпознаваема по определени признаци и че ако проблемите са във физическото тяло би трябвало да им въздействаме с физически средства. С днешна дата обаче все по-настойчиво се коментира фактът, че масово и ненужно се изписват антибиотици, което причинява резистентност. Немалко разкрития показват и неоправданото извършване на хирургични операции. Според една конспиративна теория фармацевтичната индустрия през този век е взела контрола над болниците, медицинските университети и научно-изследователската работа в тях. Накъде върви медицината? На този въпрос ще търсим отговор днес. В студиото гостува д-р Румен Стоилов.

Майндфулнес - изпълване със съзнание

Това е практика за присъствие в настоящия момент. Умението да видиш нещото, което наистина се разкрива пред теб и не да го съдиш, а да го погледнеш и разбереш. Това е да кажеш „Да“ на живота, такъв, какъвто се разкрива пред теб. Томографско изследване на мозъка показва, че с практикуването на майндфулнес метода видимо се смалява центърът на амигдалата, на който при силен стрес дължим реакцията си „бягство или борба“. След няколко седмици редовно изпълняване на упражненията, амигдалата се свива, а предната част на мозъка, която отговаря за нашето съзнание и висши функции, като концентрация и взимане на решения, се уплътнява. Човек става по-спокоен, по-малко импулсивен и след време постига вътрешен мир. В студито гостува основателката на BISEI – Български институт за социална и емоционална интелигентност Поли Фистолера.

Черна материя и енергия – двете ръце на Бога

Общо приетото е схаващането, че нашата Вселена е родена от Големия взрив. Част от научния свят оспорват това твърдение. По пътя към познанието изкочиха препъни къмини - носещи термините черна енергия и черна материя. Никой не може да обясни точно и в детайли какво представляват, но науката има данни, че тези две неизвестни съществуват. Завесата над тези две тайни повдига гостът д-р Румен Стоилов.

Смяната на времето - ползи и негативи

Над 100 държави в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината. Смяната на зимно с лятно часово време провокира бурни дебати през последните години. Дори евродепутатите решиха ЕК да преразгледа казуса. Според изследване на Мюнхенския университет, биологичният часовник никога не се адаптира към лятното часово време и не реагира добре на изкуствени или социални промени във времето. В студиото ни гостува проф. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

За духа и дъха - смисълът на дихателните практики

Дишането ни осигурява жизненоважните прана и кислород. Обикновено двете ноздри нямат еднакъв поток на въздух по едно и също време. Едната доминира за 90 мин, след което 1-2 мин. имат еднакъв поток и после в следващите 90 мин. другата ноздра надделява в този процес. Двете ноздри са пряко свързани с лявото и дясното полу-кълбо на мозъка, като всяка от тях контролира определени функции в тялото. Обикновено се диша 15 пъти в минута, което прави 900 дишания за час. Когато се повиши броя на дишанията, това намалява продължителността на живота. 15 дишания в минута ни осигуряват около 75 до 80 години средно живот. Всички упражнения, с които се постига контрол на тялото, започват с овладяване на диханието. В студиото гостува психотерапевтът Иво Величков.

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е умението да различаваме и разбираме емоциите в себе си и в другите и способността да използваме тази съзнателност в управлението на нашето собствено поведение. Не съществува работа в света, в която успехът и заплащането да не са зависими от емоционалната интелигентност. Служителите с висока емоционална интелигентност в САЩ получават средно по 29,000 долара повече на година в сравнение с тези с ниско ниво. Добрата новина е, че това умение може да се разширява и развива. В студиото гостува основателката на BISEI – Български институт за социална и емоционална интелигентност Поли Фистолера.

Алтернативните състояния на съзнанието в шаманизма

Според историческите сведения шаманистките практики са по-стари от всички съществуващи религии и се появяват още в Неолита. Шаманът е бил оракул, лечител и духовен съветник в едно. Господар на изменените състояния на съзнанието той поддържал връзката със света на духовете. Този жрец влизал в спиритуалния свят чрез транс, който постигал със старателно вглъбяване или психоактивни вещества. Пътуването в невидимите светове, обитавани от различни сили и същества, позволявало на шамана да въздейства върху човешката реалност. Той можел да гадае и лекува. Дейността на шаманите носела много голям риск и постоянна опасност от психическо заболяване или от смърт. Гост в студиото е Веселин Георгиев. Той има майсторска степен по карате, преподава даоистки вътрешни бойни изкуства. Повече от 12 години е потопен в индианската традиция и следва индианския път на сърцето. Освен това е финансов и бизнес – консултант.

Човешки войнски изкуства

Единственият проблем на съвременния човек е, че не познава себе си. Всичко, което вгорчава живота му, е следствие от това. Когато не познаваш себе си, ти си в постоянен вътрешен конфликт, който се отразява и мултиплицира навън. За всички древни култури е било ясно, че човекът е микро-космос в макро – космоса и че всички процеси в природата намират отражение в човека. За това в тези древни култури са съществували специфични начини за възстановяване и усилване на връзката със себе си и оттам – с околния свят и природата. Войнските изкуства са една от възможностите да се постигне тази хармония. Гост е Ивайло Димитров, който се занимава с бойни изкуства повече от 27 години. Той е майстор по карате, тай дзи-цюан и багуа-джан. Притежава черен пояс по карате – шотокан. Бил е част от Специализирания отряд за борба с тероризма. Ученик е на Цзе Кун -адеп на школата на деветте

Търси в „Без формат“