Мистерии, научни обяснения или липсата им в геоисторията на планетата Земя

Кои са древните естествени атомни реактори? Защо загинаха динозаврите, а останаха крокодилите? Кое е възможното най-силно земетресение? Това са част от въпросите, на които ще търсим отговор в този епизод? Гост в студиото е професор Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет.

Загадките на Луната

„Роскосмос“ и Китайската национална космическа администрация ще си сътрудничат в изследването на Луната и далечния космос. Споразумението им предвижда взаимодействие в рамките на руския проект за пускането на орбиталния космически апарат „Луна-Ресурс-1“ през 2022 година и китайската мисия за кацане на южния полюс на Луната, планирана за 2023 година. През 2018 г. Китай има намерение за изпрати мисията Чанъе-4, която да кацне на обратната страна на Луната и там да бъде изпитана малка "екосистема" от растения, насекоми и изкуствено слънце. Китай също така има планове да стартира сонда, която да върне образци от Луната. Мисията ще стартира през юни, когато ракета ще пренесе сателит на 60 000 км зад Луната. Вторият старт по-късно през годината ще изпрати спускаема стационарна лунна платформа и малък луноход. Това ще бъде първото по рода си меко кацане на обратната страна на спътника.Последната пилотирана мисия до Луната е Аполо 17, която се състоя през

Табутата в детството и проблемите ни на възрастни

Според психолозите всички проблеми са от детството. Ако погледнат назад, хората, които сега страдат от депресии, тревожни състояния, зависимости или циклят в един и същи проблем във взаимоотношенията, ще могат да осъзнаят кога е започнало всичко това. В личната история на израстването ни в семейната среда има много детайли, които са „невидими” за детското съзнание, но определящи за живота ни като възрастни. Как табутата оформят човешкия характер и предопределят поведението? Как се отразяват в тялото и сетивността ни? На тези въпроси отговаря психотерапевтът Кремена Станилова.

Най-големите съкровища на Земята

Според една от най-големите конспиративни теории хората са продукт на извънземна цивилизация и са били поселени на Земята, за да им робуват- да добиват и преработват злато. След като човечеството се освобождава от игото на своите създатели, то долавя ценността на съкровищата и започва да добива, но за себе си. Всички аристократи и крале демонстрират властта си чрез корони и жезли. В студиото гостува професор Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет.

Генетичната памет и семейните констелации

Бащата на Семейните констелации е Берт Хелингер. Той е немски мисионер, изпратен да учи на християнство африканското племе Зулу. Живеейки сред тях, видял, че когато някой има проблем, останалите не го отлъчват, а се събират заедно и търсят как те са му повлияли, да стигне до драмата. Хелингер донася този подход в Европа и го доразвива. Той смята, че всички по права линия в семейството и в рода сме свързани. Дори само един човек от фамилията да преживее нещо тежко, което да прекърши съдбата му, това ще се отрази на всички близки и ще сложи отпечатък върху клетъчната памет, за да се предаде на потомците. В студиото гостува д-р Светла Стоева. Тя е завършва Медицинския университет във Варна, има специалност по психиатрия. Дълги години работи в Психиатричната болница с диспансер в Шумен, а от 2002 г. е на свободна практика като холистичен лекар и психотерапевт.

Чудесата на Индокитай

В този епизод на предаването гостът д-р Румен Стоилов разказва за своето последно екзотично пътуване.

"Без формат" - Вреди ли на здравето мобилната телефония?

Почти 3 милиарда по цялото земно кълбо използват ежедневно мобилни телефони. Изследванията са доста противоречиви. Най-обезпокоителните заключения показват, че разговори над две минути буквално пържат мозъка, тъй като в него има течности, които се нагряват от телефона и това може да доведе до сериозни заболявания като рак на очите и мозъка. Вредните въздействия от клетъчния телефон се проявява и когато той е прибран в джоба ни, защото облъчването засяга директно репродуктивните органи. Елекромагнитни вълни излъчват и лаптопите, рутерите, плазмени телевизори, клетките на мобилните оператори, микровълновите печки. Доколко трябва да се тревожим и кои са начините да ограничим въздействието на електромагнитния смог - това ще ни каже днес проф. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Практически методи: Багуа Джан

Багуа Джан е едно от базови бойни изкуства в Китай, развиващо вътрешната енергия. Базирано е на теорията на постоянната промяна в съответствие с настоящата ситуация като по този начин се надделява над противника с умение, а не с груба сила.То е физическо проявление на Вселенските закони в движение и като такова принадлежи към двигателните практики, произлезли от Даоистката йога. Сред майсторите е известно като “Изкуството на развиване на вътрешната сила чрез движение по кръг” или бойният метод на “Небесният дракон”. Даоистките адепти го наричат “Изуството на въртящите се небесни спирали”. Цялостната теоретична и практическа концепция на Багуа Джан има своето обоснование в древния китайски ръкопис “Книга на промените”. Това е същият универсален принцип, използван от суфи-дервишите и от японското Айкидо. Багуа Джан е най-бързият и мощен метод за научаване на правилно движение, на самолечение и действие чрез активна не-агресия със себе си и света. В студиото гостува Ивайло Димитров

Пътят на шамана

Шаманизмът е най-древният опит на човека да се свърже с „отвъдните” космични сили. Този тип астрално измерение, съдържащо различни сили и същества, позволява реални въздействия върху този свят. Душата на шамана се пренася там по време на екстатично или предизвикано от опиати трансово състояние. Пътуването може да се предприеме с гадателска цел, за лекуване на болест, за нанасяне на удар срещу врагове. Сред най-характерните особености на тази традиция е одушевяването и одухотворяването на целия околен свят. Освен това шаманите виждали всеобщата взаимовръзка на всички същества и възприемали човека като част от природата и Космоса. В студиото гостува Веселин Георгиев.

Древното познание на Таро

22 са така наречените Големи Аркани в Таро, в превод Големите Тайни, и те представят базисните модели, заложени в човешкото подсъзнание. Много източници свързват Таро с древния Египет и родоначалника на езотериката - Хермес Трисмегист. Ако съотнесем неговата теза „Каквото горе, това и долу“, с която той обобщава взаимовръзката между микро и макрокосмоса, към Таро, ще се получи - Каквото вътре в мен (в подсъзнанието), такова и навън, в образа на картата. Смята се, че в Европа картите са пренесени от кръстоносците през 15 век и богатите италиански фамилии започват да поръчват изработката на красиви и луксозни колоди. В края на 19 и началото на 20 век картите стават част от практиките на тайните общества и по - специално на Ордена на Златната зора. Карл Юнг, бащата на модерната психология, изследва взаимовръзката между символиката в Таро и психологическата матрица на човечеството, която той нарича колективно несъзнавано. Гост в студиото

Търси в „Без формат“