Фобиите - изкривеното лице на страха

Класифицирани са над 500 ирационални страхове, от които страдат стотици милиони хора по света. Маниите представляват нелогичен и непоносим страх от ситуация, същество или предмет, който няма реалистична причина и пречат на нормалния социален живот. Много личности, записали имената си в световната история, наука и изкуство са измъчвани от фобии. Александър Велики, Наполеон, Мусолини и Хитлер са страдали от страх от котки. Физикът Никола Тесла се е боял от микроби и постоянно си е миел ръцете, всеки път е използвал нови кърпи, отсядал е в хотелски стаи, чиито номер е кратен на три. Алберт Айнщайн никога не е носел чорапи, а за да започне работа, Леонардо да Винчи трябвало да чуе звън на камбана. В студиото гостува психотерапевтът Иво Величков.

Биткойн - спекула или дигитално злато

Биткойн е първата и най-известна децентрализирана криптовалута. Разработена е с идеята да осигури независима разплащателна система прескачайки банките и останалите финансови институции. Биткойн е програмиран още от самото си начало, крайният брой единици от него в обръщение да бъдат не повече от 21 милиона, което го прави по дефиниция неподвластен на инфлация. Въпреки това много държави се опитват да въведат регулация или да забранят тотално операциите с криптовалути. В студиото гостува Иван Ванков – Гатака. Той е блокчейн архитект и разработва блокчейн решения за бизнеса.

Чуждите гурута и България

Ню ейдж движението навлезе с шеметна скорост по нашите географски ширини. Отвсякъде ни заливат книги, семинари, езотерични и духовни групи във фейсбук, които щедро предлагат рецепти за просветление, възнесение, дори изцеление. И децата знаят имената на западните гурута, които често гостуват в България, следвани от стотици последователи, търсещи любов и светлина. Кои са тези учители? Наистина ли са посветени във вселенските тайни или са брилянтни продавачи на илюзии? Променят ли напътствията им реалния ни живот? Или само създават измамно усещане, че се движим в правилната посока, а единствено помпат духовното ни его? Гост в студиото е д-р Румен Стоилов.

Тунели във времето и пространството. Междузвездни полети

Две са популярните хипотезите за пътешествие във времето – времевите тунели и космическите струни. Физикът Мичио Каку не само не изключва такава възможност, но дори предполага колко енергия ще е необходима за пътуване във времето чрез такъв тунел. Защото за осъществяването на тези пътешествия е необходимо огромно количество енергия. Примерно толкова, колкото се съдържа в една звезда. В студиото гостува проф. Лъчезар Филипов.

Загадката Бастет

Легендата за некропола на египетската богиня в Странжда не спира да владее любопитството на всеки, докоснал се тази история. В хипотезите за произхода и предназначението на мистериозния некропол намират място Ванга, Людмила Живкова, извънземните, правителства и тайни служби. Коя е Бастет? Какво крие гробницата и кога ще бъде разкрита? Кои са безспорните факти и откъде започват легендите? В този епизод Ви предлагаме гледната точка на писателя езотерик Милан Миланов.

Капаните по пътя на познанието

Безчет са душите, поели по безкрайната духовна пътека в търсене на смисъл и израстване. В нашето консуматорско общество се продава всичко. Дори духовност. Гладът за познание е голям и бизнесът процъфтява. Доколко обаче сме привлечени от опаковката и доколко намираме съдържание? Наистина ли сме поели по пътя навътре или обикаляме самоцелно от една на друга духовна сергия. Всеядни ли сме и осъзнаваме ли изкусно заложените клопки в това пътешествие? На тези въпроси ще се опитаме да намерим отговор днес. В студиото гостува психотерапевтът Иво Величков.

Тъмната страна на социалните мрежи

Според една статистика за един час: 300 000 души се регистрират в Туитър; 55 милиона туита се пускат в Туитър; 35 милиона статуси се апдейтват във Фейсбук; 2 билиона клипа се гледат в Ютюб ; 50 милиона снимки се аплоудват в Инстаграм. Психолозите предупреждават, че онлайн зависимостта може да разруши живота на човека. Например, само в Германия от интернет зависимост страдат около 2 милиона човека, които възприемат виртуалния живот за реален. Гост в студиото е психотерапевтът Кремена Станилова.

Петте мозъка в човека

Как новите енергии променят нашето физическо тяло и психиката ни? С какви нови знания идва това време? Какъв потенциал носим и как да се отворим към изобилието? На тези въпроси ще даде отговор гостът д-р Румен Стоилов.

Геофизичните оръжия - от древността до днес

Защо българите са едни от най-големите майстори на геофизични оръжия в древността? Какво са психотронните оръжия – геофизика или биология? Съществува ли машина за земетресения? Това са част от въпросите, на които отговаря гостът - проф.Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

Търси в „Без формат“