Новини 9 May 2022

  • 9 May 2022
  • 2.9k Преглеждания

Работници от ТЕЦ „Марица 3“ излязоха на протест.
С викове „Не убивайте енергетиката“ и „Искаме си работата“ около 300 работници от ТЕЦ Марица - 3 излязоха на протест. Хората настояват топлоцентрала да отвори отново след като дейността й бе спряна заради нарушения на законодателството и неизпълнения на наложени предписания. До там се стигна след като системно бяха засечени завишени норми на серен диксид във въздуха на Димитровград.
   - Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“  -„ Брутално ТЕЦ „Марица“ - 3 беше спрян като една показна пиар акция. Виждате всички вие – през последните няколко дни централата не работи, но за съжаление това, в което бяхме обвинени – че сме замърсител, за съжаление продължава да съществува като замърсяване. Единствено хората ще останат без работа!“, каза той.
Шествието достигна до околовръстния път от Димитровград за Стара Загора. Първоначално главната артерия бе затворена частично, а в последствие напълно. Недоволните останаха на пътно платно около половин час.
   - Георги Гочев – работник в ТЕЦ „Марица-3“ -  „Протестираме защото затвориха централата без никакви доказателства, без нищо.“
   - Мария Пройкова – работник в ТЕЦ „Марица-3“ - „  Тука работят повече от 300 човека. Повечето от тях са предпенсионна възраст. Представете си, ако те не работят и не взимат пенсия, къде в нашия град ще си намерят работа? Просто няма къде. „
   - Иван Фералиев – работник -  -„ Целенасочена атака има и срещу нас и срещу енергетиката. В момента управляващите се мъчат по всякакъв начин да прекършат гръбнака на енергетиката и от там да останем зависими от абсолютно всичко. „

От ТЕЦ „Марица -3“ обжалваха решението за спиране пред работа пред Административния съд в Хасково. От там потвърдиха предварителната мярка. Жалба е входирана и във Върховния административен съд.
   - Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“  - Нашите загуби до момента само са около 12 млн. лв. За тази сума държавата ми се струва, че ще бъде осъдена, тъй като ще си предявим претенциите.
ТЕЦ-ът няма да работи до ремонтиране на горивната инсталация на предприятието, съобщиха от РИОСВ-Хасково :
   - Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“  - „ На нас дори не ни се разрешава да запалим пробно централата, за да констатираме това, което ще бъде извършено като ремонти. Предвижда ли се ремонт на тази инсталация? - Ремонти се правят постоянно. „
Междувременно екоминистърът Борислав Сандов съобщи, че ТЕЦ „Марица 3″ е бил затворен заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, а в крайна сметка животът и здравето на хората са по-важни от функционирането на едно предприятие. Той уточни, че изцяло от оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за необходимо да инвестира средства. Очаква се недоволството да се премести в София, където в четвъртък ще има нов протест пред Министерството на околната среда и водите.



Недекларирана валута на стойност над 86 100 евро откриха митническите служители на граничен пункт Капитан Андреево.
На 5 май на граничен пункт - Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Той бил управляван от турски гражданин пътуващ от Полша за Турция през България. В арматурното табло под предния прозорец на влекача, разпределени в три плика били укрити 86 190 евро с обща българска равностойност около 168 572 лева. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура–Хасково. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение – Свиленград.


Още над 1000 домакинства в Димитровград получават средства за подмяна на стари отоплителни уреди с нови.
4 милиона 405 хиляди лева ще получи допълнително община Димитровград за подмяната на старите печки с нови алтернативни уреди на отопление. Те ще стигнат за 1 070 домакинства, които са подали зявления преди време, но не са били класирани при досегашната процедура:
- Иво Димов – кмет на община Димитровград - „Предстои подписването на анекс, след което ние започваме самата процедура. Всъщност тези хора, които не получиха финансиране в предходните етапи и са под чертата, в момента ще имат достъп до този ресурс и ще започне подмяна и на техните отоплителни тела.
В изпълнение на Проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ в момента се извършват дейности по демонтаж на старите отоплителни устройства и монтиране на нови:
- Иво Димов – кмет на община Димитровград - „Ресурсът с който ние разполагахме беше около 7 милиона и над 3 000 домакинства всъщност получиха възможност да подновят отоплителните си уреди. Към момента в рамките на тези три месеца са подменени над 660 климатика мисля, че са монтирани.“
Предстои финализиране на процедурата за газ и пелети:
- Иво Димов кмет на община Димитровград - „Седем са общините, които получиха ресурс по ОП „Околна среда“ за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Димитровград е единствения необластен град. В последствие община Горна Оряховица също получи някакво финансиране. Към момента това, което ние се стремим е в следващия програмен период повече общини да получат подобен ресурс за подобряване качеството на атмосерния въздух.“
Новите програми обаче са все още на етап съгласуване. Затова тази година ще бъде нулева. Най-рано от догодина общините ще могат да кандидатстват по различните проекти.


Над 234 милиона лв. са инвестираните за 5 години в Хасковска област средства по програми на ЕС.
От 2016 до 2020 година община Хасково е получила малко над 83 милиона лева по европейски проекти. Най-големите инвестиции са в образователната инфраструктура:
- Нели Канева – управител на ОИЦ – Хасково - „По ОП „Региони в растеж“ проектите с най-голям размер в област Хасково са: „Подобряване на образователната инфраструктура в град Хасково“ с бенефициент община Хасково. Помощта е в размер на над 20 милиона лева. С изпълнението на проекта са обновени две училища и четири детски градини с по две сгради.“
44 милиона лева са влезлите за същия период в община Димитровград средства. С 6 милиона са обновени 6 училища, като са изпълнени мерки за енергийна ефективност, а за над 7 милиона са подменени отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни форми на близо 2 000 домакинства:
- Нели Канева - „Общо взето общините са едни от най-значимите бенефициенти по европейските структурни инвестиционни фондове в България. Местните власти са ползвали финансиране по различни програми, като най-съществено влияние има финансирането по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони. И земеделските производители, и бизнеса са подпомогнати с финансиране на дейности, свързани с производство, инвестиции и подобряване условията на труд.“
1 317 на брой са общо одобрените проекти през изминалия програмен период в област Хасково:
- Нели Канева - „Мисля, че можем да отчетем програмен период 2014-2020г. като успешен за областта. В момента сме в очакване на одобрението на новия период.“
Новият програмен период е от 2021 до 2027 г. Включва 11 програми, чиито основни приоритети са иновации и дигитализация, по-зелена и ниско въглеродна икономика, свързаност чрез мобилност, по-социална Европа и устойчиво интегрирано развитие на градските райони.


Денят на Европа бе честван в Хасково и Димитровград! .
„Музиката на Европа“ така е озаглавен празничничния концерт на Камерен оркестър – Хасково по повод 9 Май. Инициативата има традиционен характер и ще бъде проведена под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. Той сподели: "Ще изпълним всъщност пред нашата публика Карл Нилсен, една малка сюита в три части, румънски танци от Бела Барток и концерта за маримба, който така предизвиква доста сериозен интерес на Емануел Сежурне." Гост солист в концерта ще бъде маримба изпълнителят Велислав Годжунов, който каза: "Така да кажа за хората интересно ще бъде, че аз познавам повечето композитори, които са писали моята музика. Представете си, че живеете във времето , в което може да познавате Бетовен или Моцарт. Аз познавам лично Емануел Сежурне. Аз изпълних премиерата за България преди няколко месеца. Това тук е второ изпълнение в България, така че тази музика е съвсем съвсем нова. " За деня на децата първи юни хасковският оркестър ще изнесе концерт под надслов „Бъдещите Тромпетисти на България“ с подкрепата на Професор Пенчо Пенчев и негови ученици. "Закриването на сезона ще бъде в залата на читалище „Заря“ наши специални гости ще бъдат Светлин Русев, световнопризнатия цигулар. Добре познат вече и в града. И Гергана Несторова, които ще изпълнят Менделсон - „Концерт за цигулка и пиано“". Денят на Европа бе честван и в Димитровград. Празничният концерт се проведе на площад „Поезия“. Празникът бе под надслов „Ние децата на Европа“. В едночасовата музикална програма на централния площад се включиха малчугани от детски градини в общината.


В Деня на Европа в Смолян откриха изложба на значими европейски проекти
В Деня на Европа в Смолян откриха изложба, представяща значимите европейски проекти, реализирани в областта. Тя е експонирана в Атриума на Областната управа в Смолян и се посвещава на 15-те години членство на България в Европейския съюз.
В изложбата, организирана от Областния информационен център в партньорство с управата на област Смолян, участва всяка от 10-те общини. Местните власти сами са избрали по три значими проекта, реализирани с европейски пари, които да представят.
Цветанка Генчева - управител на ОИЦ сподели: "Имаме възможност да покажем, какво действително бихме могли да получим от Европейския съюз, какво получаваме и какво сме получили до момента и по този начин гражданите да се запознаят и да видят какво е направено през тези 15 години и имало ли е смисъл от нашето членство и какво е то". Представени са проекти, свързани с инфраструктурата, социалните дейности, обучението. Според Марин Захариев - зам.-кмет на Смолян: "Без средствата, които идват от Европа, вие ще видите всички тези обекти, даже тук според мен не е важно само община Смолян, а цялата област, колко неща са направени и колко предстои да бъдат направени. Ние знаехме че имахме в настоящия програмен период малко забавяне, но се надяваме от тази есен и от догодина още повече средства да се влеят в нашите държави и по Плана за възстановяване и по фондовете, така че да развиваме нашите населени места". Изложбата беше открита от областния управител, който поздрави присъстващите с Деня на Европа.
"Общините изглеждат по друг начин, реализирайки европейски проекти, доста хора намират и препитанието си, реализирайки тия проекти по кохезионни фондове, знаеме за социалната солидарност на Европа. Така че мислим че за тези години членство всички ние така сме видяли полза", каза Емил Хумчев - областен управител. Изложбата ще остане в Атриума на областната администрация в Смолян до 13 май.


Последният ветеран в Кърджали си спомня за ужасите на войната
99 - годишният Нико Костов е последният ветеран от Втората световна война в Кърджали. Военните действия го заварват докато отбива военната си служба. Мобилизиран е едва на 21 години.
- “Служих в 29-ти пехотен полк. Със същия заминах през 1944 година за фронта и участвах в първата фаза на войната.Едно от най-страшните неща бе прелитането на самолетите над окопите“, разказва Нико Костов.
Мразовитият декември на 1944 година пази един от най-страшните му спомени.
“На 25-ти декември ни казаха, че трябва да атакуваме. Бяхме в село Грабово Хърватско. Там паднах ранен“, разказва ветеранът.
Бойният му другар обаче няма този шанс.
“Другарят ми Кръстьо Арсов бе ударен от осколките на мината и там остана. Никога не трябва да има война, никога“.
След раняването му е изтеглен от фронта. Връщат го в България, за да отбие остатъка от военната си служба. За заслугите си, днес, Нико Костов бе удостоен от община Кърджали с парична награда. Пред паметните плочи в града бяха поднесени венци в знак на почит към героите.


Осветиха параклиса в село Райново.
В деня, в който отбелязваме летния Никулден, в село Райново бе осветен параклиса, носещ името „Свети Николай Чудотворец“. Датата не е избрана случайно. На този ден се отбелязва пренасянето на мощите на Свети Николай Мирликийски от малоазийския град Мира в италианския Бари. Акт, извършен през XI век.
Жители и гости на Райново уважиха големия за селото празник. Освещаването извършиха протосингелът на Старозагорската митрополия - архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия.
- архимандрит Богослов - протосингел на Старозагорска митрополия - „На много и благословени години пожелавам на всички. Позволете ми да Ви преподам и архипастирския богослов на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Да Ви пожелая на всички и на чадата Ви за много и благословени години. Христос Воскресе!“
- Даниела Ташева- дарителя - „Пожелавам на жителите на Райново селото да процъфтява, да има много детска глъч, много радост, много щастливи жители и много прекрасни празници. Селото да стане по-голямо, да се развива и никога да не се губи вярата в Господ. Защото той е единствения, който през цялото време бди и ни закриля всички нас. Амин!“
Жителите на Райново отдавна чакат своя храм. Преди десетина години със задачата, в селото да има параклис, се заема инициативен комитет, в който влиза и Митко Желязков.
- Митко Желязков- член на инициативен комитет - „Мислихме на друго място да е, на други парцели в най-високата част на селото. Но се съобразихме с мнението на възрастните хора, че ще им е трудно да ходят до там. В крайна сметка избрахме това място, което наистина е много хубаво. И после Бог ни прати Даниела... И това е!“
- Иво Димов- кмет на община Димитровград - „Това беше целта, едно от най-малките села на територията на община Димитровград, но с едни от най-будните жители, да имат собствен параклис.“
Така в Райново вече могат да посрещат църковните празници в своя храм. А от днес там ще може да се служи и литургия. По повод празника в селото бе раздаден курбан за здраве.


Кърджалийци питат: Къде е влакчето?
Вече втора година една от емблемите на Кърджали – детското влакче в парк „Простор“- липсва. Композицията бе прибрана за съхранение от общинската фирма „Озеленяване, благоустройство и чистота“ в края на март 2020-та, заради пандемичната обстановка. От тогава досега за него напомнят само релсите и хората, които с умиление разказват:
“Нашите деца са израснали с това влакче. Идвахме често тук, по-надолу имаше и тунел, през който минаваше, хубаво беше...“.
Мерките отпаднаха, но влакчето все още го няма, затова логично изниква въпросът:
“Къде е влакчето? Всички се питаме къде е. Ние израснахме с това влакче. Искаме и нашите деца да могат да му се радват“, изрича млада жена разхождаща детето си в парка.
Управителят на фирмата стопанисваща влакчето не бе открит за да отговори на тези въпроси. През септември тази година първата детска железница в България, приютила усмивките на не едно поколение ще навърши 60 години.


Необичайни керамични табели украсиха димитровградски парк.
Преди години парк „Александър Стамболийски“ в димитровградския квартал „Раковски“ бил в окаяно състояние. Тогава обаче се родили няколко деца в района и родителите осъзнали, че трябва да се погрижат за зеленото пространство. Така кандидатствали по програма към Община Димитровград.
- Росица Русева – жител на Димитровград - "Одобриха ни от общината, дойдоха, сложиха ни около 5-6 съоръжения. Тъй като все още оставаше мръсно из парка, решихме да си направим табелки."
Хората от района събират средства, за да закупят необходимите материали. Керамичните знаци, изработва лично Росица Русева. Те се отличават с необичайните си послания, декорирани с картинки. Идеята била да се впечатлят най-вече тийнейджърите, които хвърлят повечето отпадъци.
- Росица Русева – жител на Димитровград - "Родителите пазим повече, защото знаем колко е лошо дете, дали прохождащо, дали лазещо, да бъде захранено с люпени семки.
Идеята беше тийнейджърите да се забавляват с табелките и така да ги подтикнем да пазят повече чисто."
Вече повече от 10 дни 6-те керамични табели са окачени на дърветата в парка и според редовните посетители имат ефект.
- Гергана Дунчева – жител на Димитровград - "Засега виждаме ефект, като че стана по-чистичко"
- Росица Русева – жител на Димитровград - "Ние дори не очаквахме да оцелеят. Много се радваме, че са на мястото. Ефект се вижда! Наистина има по-малко фасове, сякаш и семките са по-малко."
Хората имат и друга идея да направят подобни табели, които да призовават собствениците на кучета да почистват след тях. Причината е, че често по-малките деца попадат на изпражнения от животните.
- Росица Русева – жител на Димитровград - "Не е проблем, нека се разхождат, но да си чистят след кучетата. Така трябва да е. Още миналата година бяхме поискали табелка от Общината. Бяха сложили, ей тука на малката пързалка, но след няма и месец табелката беше счупена демонстративно. Върху пейките беше оставена."
Майките предвиждат още да направят специални рисунки върху земята с образователна цел. Имат намерение и да продължат да обновяват парка с пясъчник и други съоръжения.


В Златоград възродиха Празника на чевермето след 2-годишно прекъсване
Стотици гости от цяла България и от съседна Гърция се събраха този уикенд в Златоград за Празника на чевермето. Той се възражда след 2-годишно прекъсване заради пандемията. Домакините демонстрираха как се приготвя родопско чеверме, имаше и богата фолклорна програма. Градският парк в Златоград се превърна в огромна пекарна на откритo. Там в продължение на часове се въртяха 80 чевермета. Дичо Кабаков е майсторът, който приготвяше месото. Той се занимава с това вече 40 години.
"С голямо желание върша тази работа, щото ми е мерак, но се иска много труд, изключително много труд. И зависи и от майсторите на подготвянето, зависи от хората, които въртят и от огъня зависи, и аз затуй постоянно наблюдавам и регулирам нещата, да може да не се изложим", сподели майсторът.
Печенето на агнетата беше съпроводено с изпълнение на гайдари, а десетки гости можеха да го наблюдават.
- Мирослав Янчев - кмет на Златоград каза: "Трябва да си покажем гостоприемството, трябва да си покажем фолклора, традициите, носиите дори да си ги показваме, защото Родопа планина, както се казва, освен че е магнетична, има и за всички и сърце, и душа и песен. И това нещо трябва да се види от нашите гости".
С водено от гайдарите шествие готовите чевермета бяха пренесени до площада в центъра на Златоград. Фолклорната програма беше богата. В нея се включи и Николина Чакърдъкова. Тя сподели:
"Явно се усещаме, че започва новия живот, след всичко това, което преживяхме цели две години, аз виждам и днес хората тука. Наистина покрай Гергьовден се събуждаме за нов живот. Всичко е зелено, всичко е красиво и наистина съм много превъзбудена и щастлива".
Празникът в Златоград продължи чак до вечерта.


"Димитровград" и "Гигант" не се победиха. Мачът завърши 2:2.
"Димитровград" и "Гигант" (Съединение) си разделиха по точка след равенство в 30 кръг на Трета лига. Мачът, игран на стадион "Миньор" завърши при резултат 2:2. Попаденията бяха отбелязани след почивката. Домакините на два пъти повеждаха, но "Гигант" изравняваше. За "Димитровград" се разписаха Антон Колев и Васил Сантов. Равенството не промени класирането на двата тима. "Гигант" запази 9-та си позиция, а "Димитровград" е на 10 място.
Нова грешна стъпка през уикенда направи "Саяна Хасково". Тимът записа първа загуба през пролетния полусезон и втора поредна, като броим и поражението от "Дунав" (Русе) в полуфинала за купата при аматьорите. Така Хасково сведе до минимум шанса да завърши на първо място. Хасковлии изостават на 6 точки от лидера "Левски" (Крумовград), който спечели служебно срещу изхвърления от шампионата тим на "Ямбол". В следващия кръг, който е междинен, в областното дерби "Саяна" е домакин на "Димитровград". Мачът е на 11 май от 18:00 часа. По същото време "Левски" (Крумовград) гостува на втория тим на "Берое".


Баскетболният "Хасково" взе аванс срещу "Хебър".
"Хасково" е на победа от класиране на финал в регион "Юг" на баскетболната "Б" група. В първи мач от полуфиналната серия с "Хебър" хасковлии записаха успех. Още на почивката Янко Желев и компания си бяха осигурили солиден аванс при 50:37, а в края на мача таблото в пловдивската зала "Сила" показваше 98:71 точки. 32 точки за успеха отбеляза Ивайло Тонев. 25 добави Динко Христов, а с 15 точки завърши Владимир Георгиев. В серията се играе до две победи. В следващите няколко дни се очаква да стане ясен домакинът на реванша.

Коментари

Гледайте също