Новини 10 May 2022

  • 10 May 2022
  • 2.6k Преглеждания

Превозвачи излязоха на протест на Автомагистрала „Марица“ Протестът на на международните превозвачи от Хасковска област се състоя на 106-ти км. от магистрала „Марица. Десетки тирове бяха паркирани в аварийната лента без да блокират движението. Володя Костадинов – Управител на транспортна фирма: „Преди всичко ни мотивира високите такси на горивата, невъзможността да се възстановява поне част от акциза, най-вече отново увеличение чрез увеличение на километрите на пътищата на ТОЛ таксите.“ - Красимир Сираков има фирма с няколко тира и е присъствал на браншовата среща с министър Кирил Петков преди седмица. Хората от бранша настояват да се предприемат мерки в помощ на транспорта. Красимир Сираков – член на управителния съвет на съюза на международните превозвачи: "Чрез премахването на биосъставката в дизеловото гориво цената би паднала с около 30 стотинки . С премахване или възстановяване на акциза също може да се помогне на транспортните фирми, или на фирмите, които дори за собствени нужди да извършват транспорт, за да овладеят разходите си. И третото е да има мораториум върху ТОЛ таксите. Не може едно ходене до Истанбул да бъде 8 лева, а тук в България едно транзитно минаване да е 50-60 лева и пак да не стигат парите." - Според тях ако не се вземат спешни мерки от правителството кризата в България е неизбежна. Володя Костадинов: „Както вземат мерки за туристическия бранш, така и за други браншове, редното е да се помисли и за нашия бранш, защото нашият бранш е един от тези, в които ако не се вземат мерки ще увеличи инфлацията. Категорично!“ Красимир Сираков: „Хората не знаят, но в Англия беше премахната пътната такса. По този начин се подпомагат всички. Мисли се да се помогне на транспортния бранш, за да има индустрия, за да има стоки по магазините, а тука си размахваме тоягата и се правиме на страшни. Ще ликвидираме. Кой ще работи.“ - Превозвачите заплашиха да продължат с протестите до постигане на пълен успех. Подобни стачки се проведоха на територията на цялата страна. От транспортния бранш се заканиха, че недоволството им ще продължи до 18 май. Тогава се очаква да бъде спрян транспорта в цяла България.



В Смолян символичен протест заради високите цени на горивата
Само една фирма в Смолян се присъедини към Националния протест на превозвачите. Действията бяха символични - с поставяне на надписи "протест" на автобусите. Част от градските автобуси в Смолян днес потеглиха по обичайните си маршрути. Този път обаче върху рейсовете бе изписана думата „протест“. "За горивата протестираме. Цените на горивата са много високи и просто не може да се издържа на тези цени", каза Стефан Лазаров - шофьор на автобус.
Заради пандемията потокът от пътници драстично е намалял. Цената на билета в градския транспорт пък не е променяна и е лев и двайсет. "Може би три години има билетите не са вдигани", допълни шофьорът.
За да оцелее фирмата е разредила междуградските си курсове до Пловдив и София, а билетът е увеличен с два лева. А сега скъпите горива и нанасят допълнителен удар. Като цяло превозвачите настояват за 50 процентно намаляване на акциза и временно отпадане на биодобавките в горивата. На въпрос: "Смятате ли че ще успеете?" Стефан Лазаров отговори: "Би трябвало, в София също протестират".
В Смолян обаче никой от другите превозвачи не се присъедини към Националния протест.


Mирен протест с искане за оставка на правителството, се проведе в Хасково. Протестът в Хасково се състоя на площад Свобода. Хората поискаха оставката на премиера Кирил Петков, защото не са доволни от политиката, която води относно войната в Украйна и от ежедневно нарастващите цени на стоките и услугите: Адрияна Ковачева: "Tака наречената военно-техническа помощ се оказва всичко, което притежава България до последния патрон да замине за Украйна. Ето затова сме тук, защото не желаем да става. " Симона: " „Аз също съчувствам на Украйна и съм за изпращането на помощ, но докато тя е хуманитарна. Защото няма как да искаме мир и в същото време да изпращаме оръжия, като пряко заемаме страна.както сами виждате сирийските граждани са в бежански лагери, а украинските в хотели. Самият премиер се изказа за различието в бежанците, които са от Украйна тоест Европа, за техни вид квалификация. Затова че те са образовани, за техния вид култура – дискриминиращо изказване, което беше отразено от световните медии.“ Някои от присъстващите изразиха мнение, че България тайно изпраща оръжие на Украйна, а българското правителство крие това. Габриела Милкова – жител на Хасково: „Мисля че се изнася оръжие извън България за Украйна. Прекарва се през съседни държави, но се изнася. Нашите заводи работят на три смени, това е факт.“ На протеста присъстваше и народният представител от партия „Възраждане“ - Георги Георгиев: "Ние бяхме свидетели на едно народно предателство, което се извърши в нашия парламент. Ще се върна малко назад във времето и ще ви кажа, че когато войната избухна между Русия и Украйна. Ние казахме от трибуната на народното събрание ясно, че не трябва по никакъв начин да заемаме позиция или страна в тази война, защото и двата народа са братски на България и двата народа страдат еднакво. Ние от възраждане категорично взехме позиция, че трябва българската държава да се дистанцира и да се опита да направи всичко възможно тези два народа да застанат на масата на преговорите. Ако може дори тук в София " Мотото на протеста бе: „Мирът не се постига с оръжия“.

Лек автомобил катастрофира на главния път в парк „Кенана“. Инцидентът стана около 9 часа тази сутрин малко преди Старческия дом. При вземане на завой шофьорът вижда насрещна кола и губи контрол. Иво Иванов – Син на шофьора: "Човекът просто дава нагоре да освободи път на човека и се завърта, и влиза отзад. И се удря и това му беше цялото ПТП." - В колата са пътували единствено шофьорът на 67 години и синът му. За щастие нито един от двамата не е пострадал. Според потърпевшите скоростта е била много ниска. Иво Иванов: „Оооо, мисля,че беше минимална. 50-60 Не е била някаква висока скорост.„ - Пристигналите полицаи не откриха алкохол при тест на водача. Всички очакваха тежка техника, която да премести автомобила на безопасно място. Това се случи по обяд.


Близо 1000 военни ще се включат в учение на полигона край хасковското село Корен
Тактическо учение с бойни стрелби „Стоманен щит - 22“ ще се проведе от 16 до 20 май на учебен полигон „Корен”. В него ще участват над 960 военнослужещи с близо 270 единици бойна и специална техника. Участие ще вземат 8 военни формирования. Измежду тях е и 59-ти батальон за Ядрена, химична и биологична защита. Основни обучаеми в подготовката са военнослужещите от 4-и артилерийски полк. Темата на учението е „Участие на артилерийския полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“.
На 10,12,14 и 16 май 2022 г. от пунктовете за постоянна дислокация до учебен полигон „Корен“ на собствен ход по националната пътна инфраструктура ще се осъществи придвижването на личния състав и техниката, които ще се включат в учението. Органите на Служба „Военна полиция“ ще осигуряват съпровождането на военните колони.

67 фолклорни групи ще вземат участие в тазгодишното издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”. Националният събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” ще се проведе на 14 и 15-и май в прак „Кенана“. Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково:
от 00:29 „Това издане беше организирано с огромен ентусиазъм от наша страна, защото знаете последните няколко години ограниченията, сложността на ситуацията. Това е издание, което ние сега организираме без мерки, без ограничения. Опитали сме се, надявам се да се получи наистина един празник на народното творчество. Хората да дойдат, да се забавляват, да се потопят в атмосферата на българщината, на нашите традиции“Изпълнителите ще се представят на две сцени. Конкурсната част на Събора е в събота, а началото е от 9.00 часа. Мария Вълчева: Официалното откриване ще е от 12 на обяд. Тук съм изключително щастлива да кажа, че то ще бъде със специалното участие на една много популярна, обичана, млада певица – Петя Панева, която нашумя със спечелването на „Гласът на България“. Във втория ден програмата включва концерти на детските ансамбли за народни танци от област Хасково. Изпълненията ще бъдат на втора сцена от 10,00 часа. Мария Вълчева: Ще имаме гости от община Харманли, община Минерални бани, от Димитровград и нашите си тук състави, на които ние много се радваме, когато вземат участие. ТА „Южняци“, ТА „Хаково“, ТА „Златна Тракия“ и ДТС „Пъстрица“ Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден. От 12:00 часа ще е концерт-спектакъла „Ние, българите!“ на специалните гости Ансамбъл „Чинари“. От 13:30 часа пред първа сцена ще се извие и ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО, под музикалния съпровод на Народния оркестър и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева. За да бъде незабравим съборът „Китна Тракия пее и танцува“ община Хасково подготвя Кът за спомени - специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен.
За първи път на събора ще гостува Етно Базар „Наше село“. Той предлага среща с автентични и доказани майстори и участници във всички обособени зони на базара - занаяти, кулинария, фермерски базар и забавления.


Д-р Недялка Джангозова – „боецът“ в бяло на ЦСМП Кърджали!
В продължение на 54 години, доктор Недялка Джангозова показва несломим дух и кураж в борбата за живота на своите пациенти. Всеки ден, в продължение на вече 20 години тя е на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.
“Действително адреналинът е много висок. Самата борба със смъртта, за да спечеля живота наново ме тласка към това, да продължа да работя“, казва д-р Джангозова.
Въпреки, че е в рисковата група, продължава да работи, не е отсъствала нито ден по време на пандемията.
“Изкарах ковид много леко, може би защото непрекъснато бях в средата на огнището. След това отново бях положителна, защото трябваше да реанимирам един болен с дихателна недостатъчност“,посочва медикът.
Спомня си за екстремна ситуация, в която тя и директорът на центъра д-р Митков спасяват свой колега, докато превозват друг пациент в линейката.
“Ние с д-р Митков имаме случай, в който оказахме помощ на нашия шофьор получил инфаркт, докато караше пациент с инфаркт към Спешно отделение“.
Преди няколко години къса менискус оказвайки първа помощ на пострадал в катастрофа с хеликоптер.
“Там е лошото, че ние сме само двама души титуляри. Всички други са съвместители. Никой не иска да работи в бърза помощ, особено младите, които сега завършват“, казва с огорчение д-р Джангозова, надявайки се това да се промени.


Ученици от СУ“Отец Паисий“ в Кърджали направиха препис на „История славянобългарска“
Мероприятието е посветено на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и навършването на 260 години от написването на първото възрожденско произведение на българската историография. Не е случаен и изборът на библиотеката, именно учениците от СУ“Отец Паисий“ да направят преписа на 158-те страници на „История славянобългарска“.
“Тя е написана в трудни за нашия народ времена, за да запали огънчето в душите на на народа и нашите деца“, посочи Галя Настева завеждащ отдел в Регионална библиотека „Никола Вапцаров“.
“Щастлива съм, че „История славянобългарска“ влезе в 150 дома на кърджалийци, всяко дете с по една страничка. Когато малките ученици не се справяха, по-големите им помогнаха“, обясни заместник-директорът на СУ“Отец Паисий“ и учител по история Мариана Василева.
Един от активните участници в преписването е десетокласничката Моника Добрикова.
“Беше изключително трудно, уморително, но в същото време и приятна задача. За мен бе чест да участвам в нея и мисля в бъдеще да успея да препиша цялата история“.
Събраните преписи ще бъдат обработени и издадени под формата на електронен сборник. Самото училище също има идея да издаде свой вариант на преписите. За старанието, днес, всяко дете получи безплатен едногодишен абонамент в Регионална библиотека “Никола Вапцаров“.


Осмокласникът Мартин Недев спечели сребърен медал от Националната олимпиада по астрономия
Юбилейното 25-то издание на Националната олимпиада по астрономия се проведе от 6-ти до 8-ми май в Бургас. Участие взеха 97 ученици от цялата страна, 5-ма от тях бяха от Хасково и Димитровград.
Йоана Кокотанекова – ръководител на Астрономическа обсерватория
"Цяло щастие и гордост за нас е, че можем да заведем 5 деца на Национална олимпиада. "

3-ма от учениците са възпитаници на Природо-математическата гимназия в Хасково и се подготвят по Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“. Останалите 2 деца са от Астрономическа обсерватория „Джордано Бруно“.
Йоана Кокотанекова – ръководител на Астрономическа обсерватория
"Всяко дете, което се класира на национална олимпиада вече е победител, както казваме ние, защото наистина конкуренцията е много жестока и задачите никак не са лесни. Трябва да ви кажа, че задачите затрудняват и нас- техните ръководители. "

Най-големият успех е за Мартин Недев от Хасково. Осмокласникът се занимава с Астрономия едва от една година, но успя да завоюва сребърния медал. Една от задачите се оказала голямо предизвикателство:
Мартин Недев – ученик
"Задачата беше практическа, като с измервания по дадена снимка трябваше да определим различни стойности. Примерно - в колко часа е заснета снимката, къде се намира хоризонта."

Мартин Недев ще има шанса да представи България на Международна олимпиада по астрономия. Подобна възможност получава и Стела Бинева, която се е класирала 5-та в Бургас.
Мартин Недев – ученик
"Там се взимат първите 10 човека от съответната група и отиват на обучителен лагер 2 седмици. В края на лагера си има състезание чрез резултатите от което се определят хората, които ще участват в Националния отбор."

Обучителният лагер ще се проведе през юли. В случай, че успеят да се преборят нашите ученици ще участват на Международната олимпиада по астрономия в Италия през есента.


Младежи от 7 държави се учиха в Смолян как да работят при кризи
36 младежи от седем държави се събраха в Смолян и се обучаваха как да работят по време на кризи. Проектът по Програма "Еразъм+" се изпълнява от Сдружение "Екосвят Родопи". Младежите от Испания, Румъния, Латвия, Армения, Грузия, България
и Турция в продължение на няколко дни коментираха кризите от последните две години. Обсъждани бяха пандемията, войната в Украйна, инфлацията и мястото на младите хора в преодоляването им.
Лидия Арсова - ръководител на проекта каза: "Беше много интересна, много плодотворна тази среща между всички нас и още повече че, финалът беше срещата с кризисния щаб на област Смолян, където имаше много оживени дискусии между младежите и хората, които управляват кризите в нашата област".
На въпрос: "Коментирахте ли кризата в Украйна?" тя отговори: "Съвсем малко, в областта на това, че и ние сме се включили в помощ на украинците и тука също имаме бежанци".
Джано Ониани от Грузия сподели: "Този проект е за младежите, които трябва да работят по време на кризи, как да действат и какво са длъжни да правят. Всички взехме много активно участие в дискусиите и сме много доволни".
Проектът се реализира по Програма "Еразъм+". Младежите получиха сертификатите си за знания и умения от областния управител на Смолян Емил Хумчев.


Хасковският борец Митко Стоянов ще участва на турнир по борба за кадети в Румъния.
Митко Стоянов ще направи своя дебют с националния отбор по борба на България. Състезателят на хасковския клуб „Ангел войвода“ е включен в представителния ни тим за международния турнир за кадети и кадетки "Константин Александру и Йоан Поповичи".
Петю Кирев- старши треньор на СК „Ангел войвода“-Хасково
"Митко Стоянов с две шампионски титли от държавните първенства доби право на участие в категория до 48 килограма. Но тъй като е по-лек, тежи 45-46 килограма, от треньорското ръководство на националния отбор решиха да участва в кат. до 45 кг. В турнира има и 2 килограма толеранс, надявам се да направи добри срещи."
При липсата на международен опит Стоянов ще разчита на подготовката си в хасковската зала.
Петю Кирев- старши треньор на СК "Ангел войвода"-Хасково
"Дай Боже да направи и победи, защото идват европейско и световно първенства. Треньорите на националния отбор ще разчитат на него, увериха ме, че той ще бъде участник в категория до 45 килограма."
Колкото до турнира в Букурещ, там ще участват и двама състезатели на СКБ „Димитровград“. В кат. до 48 кг. ще участва Владимир Мандалов. При 60-килограмовите ще се сбори Денис Наим. Турнирът в Румъния е от 13 до 15 май.


Коментари

Гледайте също