Новини 9 November 2022

  • 9 November 2022
  • 3.4k Преглеждания

С включени сирени хасковските полицаи отдадоха почит на застреляния граничар
Полицаите от Хасково отдадоха почит на застреляния граничар младши инспектор Петър Бъчваров. Знамената пред сградата на Районното управление бяха свалени наполовина в знак на траур. Работещите в системата настояха за законодателни промени, които да не оставят безнаказани трафикантите на бежанци.



Ремонтните дейности по горските пътища покрай границата с Турция приключиха
Срокът на частичното бедствено положение, което бе обявено заради мигрантския натиск, е изтекъл. Това съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов. То бе обявено в края на септември, а в последствие удължено до 6-ти ноември. Мярката бе наложена заради необходимостта от ремонт на горските пътища, по които полицията и армията стигат до оградата на границата с Турция.


Задържаха 49- годишен мъж за ало измама
49-годишен мъж от Любимец е задържан като съпричастен за телефонна измама. За случая ви разказахме преди дни. 72 -годишна жена от града получила обаждане от мним полицай, който казал, че синът й е арестуван. За да бъде освободено момчет, тя оставила 6 000 лева до близката църква. В последствие разбрала, че е измамена. В хода на работата е установен и задържан любимчанинът по образуваното досъдебно производство.


Синдикатите от Хасково ще протестират в столицата с искане за по-високи доходи
Хасковската структура на КНСБ ще подкрепи големия протест в София, който ще се проведе този петък. Сред исканията са повишаване на минимална работна заплата, въвеждане на необлагаем минимум и други. Предвижда се по улиците на столицата да премине и автошествие.


Установиха случай на Остра вяла парализа при дете, заразността е не повече от 1-2%
Здравните власти в Кърджали установиха случай на Остра вяла парализа. Заболяването е вирусно, изключително рядко и засяга предимно деца в тийнейджърска възраст.


Стартира новата образователна програма на ВСС и МОН
Тийнейджърите Йордан и Андрей разказаха пред ученици на хасковската езикова гимназия за борбата им с наркотиците. Младежите са част от новата образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Събитието се проведе в зала Хасково.


Преглеждат безплатно за диабет в Хасково
Многопрофилната болница в Хасково стартира кампания по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Целта е профилактика и обучение на пациенти с диабет. Те ще имат възможност за безплатни прегледи от ендокринолози, както и за измерване на кръвната захар.


Щабна тренировка при бедствия се проведе днес в Областна администрация Хасково
Щабна тренировка при бедствия се проведе днес в Областна администрация Хасково. Целта бе да се установи готовността на екипите за реагиране при аварии и бедствия, както и да се провери подготовката на институциите за евентуална кризисна ситуация.



Голяма християнска църква и езически храм са разкритията на Татул
Два храма – един езически и един християнски са разкритите обекти в края на археологическите разкопки на Татул. Повече за откритията при разкопките на тракийското светилище край Момчилград, вижте във видеото.


С нови таблети и лего конструктори вече работят младите програмисти от школа "Вале"
Нови професионални таблети и лего конструктори получиха възпитаниците на Компютърна школа „Вале“. Те са закупени по проект „За да мога, трябва да знам“. Новите технологии ще помогнат на младите дизайнери и програмисти да подобрят обучението си в ИТ сектора и архитектурата.


Баща и дъщеря с обща изложба в КДК-Смолян
Изложба живопис "Между световете на баща и дъщеря" е представена в зала "Петър Стайков" на КДК в Смолян. Тя представя платна и акварели на Иван Василев и дъщеря му Весела Цветкова.


"Саяна Хасково" изпусна победата срещу "Розова долина"
Саяна Хасково“ и „Розова долина“ не се победиха. Двубоят завърши при резултат 1:1.



Футболисти-аматьори от Смолян се оплакаха, че през зимата няма къде да ритат топка
Група млади хора от Смолян, които през свободното си време играят футбол, се оплакаха, че през зимата няма терен, на който да спортуват. В спортна зала "Величко Чолаков" не ги пускали, защото нанасяли щети. От общината обясниха, че ще търсят алтернатива.



Започна гласуването за "Атлет на България"
Двама състезатели на „Хеброс“ – Харманли попаднаха в анкетата „Атлет на България“ на специализираното списание „Атлетика“. Това са Божидар и Ирен Саръбоюкови.


Коментари

Гледайте също