Новини 25 April 2023

  • 25 April 2023
  • 5.1k Преглеждания

Цистерна със спирт се обърна и затвори пътя край Младиново
Цистерна с етилов спирт се преобърна на пътя край свиленградското село Младиново. Инцидентът стана вчера вечерта. Движението в района беше временно ограничено в двете посоки.



Опасна шахта зее на ул. "Миньорска" в Смолян
За опасна шахта, която близо месец стои отворена, сигнализираха живущи на улица "Миньорска" в Смолян. Екипът ни провери сигнала.


Едно нарушение е засечено след масовите проверки от Агенция по храните в Хасково
Само едно нарушение е регистрирано след масовите проверки на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. То е засечено в търговски обект. Масово на пазара в региона са се предлагали яйца и месо с изцяло доказан български произход.


Над 300 декларации на ден приема офиса на НАП в Хасково
Над 300 декларации на ден приема офисът на НАП в Хасково. Крайният срок за обявяване на доходите на физическите лица от миналата година изтича на 2 май.


Търсят средства за спешно проучване на тракийска гробница край с. Текето
Стартира дарителска кампания за спасително проучване на новооткрита тракийска гробница. Това съобщи археологът доц. д-р Георги Нехризов. Паметникът край хасковското село Текето може да се окаже третия със стенописи в страната. Необходими са минимум 25 000 лв., за да стартира работата на некропола.


Одобриха 39 проекта по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково
39 проекта са одобрени на първия етап от кандидатстването по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в община Хасково. По предложение на кмета Станислав Дечев Общинският съвет прие решение през 2023 година средствата за финансиране на проекти по Наредбата да бъдат завишени на 220 000 лв.


Създават музей на тютюна в Ардино, откриват го през август
Музей на тютюна ще бъде създаден в община Ардино. Той ще бъде единствения по рода си в страната.


Музеят в Димитровград търси детски играчки, аксесоари и дрехи от миналия век
Историческият музей в Димитровград обявява кампания за събиране на детски играчки, аксесоари, дрехи и снимки от миналото. Те трябва да са до 80-те години на XX век. Най-атрактивните вещи ще бъдат включени в изложба.


Астрономическата обсерватория в Кърджали се сдоби с дигитален планетариум
Астрономическата обсерватория в Кърджали се сдоби с дигитален планетариум. Придобивката е част от проект по програма на Министерството на образованието и науката.


Ваканция на село организират в Смилян
Детски лагери под мотото "Ваканция на село" организират в Смилян през лятото. Те са предназначени основно за деца от големите градове, които са виждали животни само в зоологическата градина.


Международно участие на фестивала на камерния танц в Хасково
Над 600 танцьори ще вземат участие в 20-ото юбилейно издание на Националния фестивал на камерния танц в Хасково. Музикалният форум ще се проведе от 28 до 30 април.



С открит урок за живота и творчеството на Пеньо Пенев започнаха Дните на поезията в Димитровград
С урок, посветен на живота и творчеството на Пеньо Пенев, бяха открити традиционните Дни на поезията в Димитровград. Те ще се провеждат до 12 май, а в програмата са включени разнообразни културни мероприятия.



Децата от ОУ "Алеко Константинов" първи се включиха в "Градска рециклиада"
Училища и детски градини в община Димитровград предадоха тонове пластмасови бутилки и кенчета в рамките на кампанията „Градска рециклиада“. Тя се организира от местната администрация и „Екопак“. Първи отпадъци за рециклиране дадоха децата от училище „Алеко Константинов“.


Хасковски тракийци почетоха отец Александър Чакърък
Хасковски тракийци почетоха покойния отец Александър Чъкърък. В местното дружество имаше панихида по повод 40 дни от смъртта на радетеля на българщината в Одрин.


Лили Стойчева и Мария Габрова спечелиха златни медали на турнира по лека атлетика "Цветанка Христова"
Лили Стойчева и Мария Габрова спечелиха златни медали на мемориалния турнир “Цветанка Христова”. В същото време Йоан Радев завоюва бронзов медал на състезание от веригата „А1 атлетика за младежи“.



Ивайла Димитрова спечели златен медал на международен турнир по джудо. Състезателката на димитровградската школа стигна до титлата в Сърбия след четири победи.



Бейсим Бейсим пропуска полуфинала между "Саяна Хасково" и "Черноморец"-Балчик
“Саяна Хасково” излиза срещу “Черноморец” в полуфинална среща от турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Двубоят е утре от 17:00 часа.


Коментари

Гледайте също