67 фолклорни групи ще вземат участие в тазгодишното издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”.

  • 20:40, 10 May 2022
  • 1,290 Преглеждания

Националният събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” ще се проведе на 14 и 15-и май в парк „Кенана“. Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково:
„Това издание беше организирано с огромен ентусиазъм от наша страна, защото знаете последните няколко години ограниченията, сложността на ситуацията. Това е издание, което ние сега организираме без мерки, без ограничения. Опитали сме се, надявам се да се получи наистина един празник на народното творчество. Хората да дойдат, да се забавляват, да се потопят в атмосферата на българщината, на нашите традиции“Изпълнителите ще се представят на две сцени. Конкурсната част на Събора е в събота, а началото е от 9.00 часа. Мария Вълчева: Официалното откриване ще е от 12 на обяд. Тук съм изключително щастлива да кажа, че то ще бъде със специалното участие на една много популярна, обичана, млада певица – Петя Панева, която нашумя със спечелването на „Гласът на България“. Във втория ден програмата включва концерти на детските ансамбли за народни танци от област Хасково. Изпълненията ще бъдат на втора сцена от 10,00 часа. Мария Вълчева: Ще имаме гости от община Харманли, община Минерални бани, от Димитровград и нашите си тук състави, на които ние много се радваме, когато вземат участие. ТА „Южняци“, ТА „Хаково“, ТА „Златна Тракия“ и ДТС „Пъстрица“ Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден. От 12:00 часа ще е концерт-спектакъла „Ние, българите!“ на специалните гости Ансамбъл „Чинари“. От 13:30 часа пред първа сцена ще се извие и ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО, под музикалния съпровод на Народния оркестър и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева. За да бъде незабравим съборът „Китна Тракия пее и танцува“ община Хасково подготвя Кът за спомени - специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен.
За първи път на събора ще гостува Етно Базар „Наше село“. Той предлага среща с автентични и доказани майстори и участници във всички обособени зони на базара - занаяти, кулинария, фермерски базар и забавления.


Коментари

Гледайте също