Големите въпросителни в науката

В този епизод на предаването гостува Десислав Андреев — софтуерен инженер и преподавател в Техническия университет в София.

Връзката на древните българи с мистичната Шамбала

Легендата за Шамбала е част от тибетското учение "Цикли на времето". Описана е като "чиста земя", кръгообразен град, обкръжен от осем заснежени планини, които оформят цвета на лотос. Според легендата, столицата се намирала в самия център на града, където на трон стоял Кралят на света. Според будистите, до Шамбала и Краля могат да стигнат само хора с чисти намерения. Известно е, че емисари на Третия райх са се опитвали да почерпят сила за надмощие над света от Шамбала, но не им било позволено да го сторят. Според едни, Шамбала се намира в мистичните измерения и е духовна страна. Според други, тя има материална проекция и точно местоположение в нашия свят. Гост в студиото е Иван Тренев.

Херметизъм в нашето време

Хермес Трисмегист e основател на астрологията и алхимията. Алхимията е не само превръщането на метали в злато и сребро, но и осъзнатото преминаване на ума от едно мисловно състояние в друго, от една вибрация в друга. Така древните мъдреци са прекроявали живота и преобразували света, но винаги според принципите на етиката и доброто. Ключът към тези тайни се крие в седемте принципа на херметизма, описани в сборника „Кибалион“. Тайни, които не било необходимо да се пазят, защото можели да се разберат от малцина. Тайната сама се пази, защото е достъпна само за тези, които са готови и достойни за нея. Как да прилагаме херметичните закони за собственото си благополучие споделя радиестезистът Иван Тодоров.

Потокът на парите и изобилието в рода

Кои родови травми удрят потока на парите и пречат за постигане на финансово благополучие? Какво ни спира да правим пари от бизнес? Защо богатството и бедността се предават по родов път? В студиото гостува родовият терапевт Аида Марковска.

НЛО - между реалността и фалшификациите

Разговаряме с Иван Иванов, основател на проекта НЛО Разкрития - България (UFO Disklosure Bulgaria). В този проект той представя интервюта и филми, свързани с феномена НЛО, паранормалното и загадките около нас. Имал е срещи с много известни личности, разследващи феномена НЛО. За тези лични срещи споделя той в този епизод.

Монашеството като път

В този епизод Ви предлагаме едно виртуално интервю с Тиен Чи, монашеското име на Николай Янков. След 12 години работа за американска IT компания, той решава да заживее в най-големия будистки мъжки манастир в Европа – Плъм Вилидж, който се намира в Южна Франция. Този център е основан от виетнамския дзен будист Тик Нят Хан и в него обитават 70 монаха. В близост се намират два женски манастира – единия на 3, другият на 30 километра.

История на македонския език

Народът ли избира на пише на своя македонски език или той е графична система, наложена административно, със заповед на комунистическото правителство? Каква е историята на македонския език? Кои са най-големите фалшификации на историческите факти? На тези въпроси търсим отговор днес. Разговаряме с писателката Мая Вапцарова.

Философия на нравствеността

Кой е най-важният морален урок, който трябва да научим? Кои са най-големите митове днес? Защо преподаването на физика върви ръка за ръка с разясняването на 7-те смъртни гряха? Това са част от въпросите, на които търсим отговорите днес. В студиото ни гостува учителят Теодосий Теодосиев.

Трагичните открития в науката

В този епизод ще разговаряме за учените, променили света. Обикновено се приема, че прогресивните умове имат щастлив живот – те съчетават работа и хоби и оставят имената си в човешката история. Галилей, Джордано Бруно, Тесла, Айнщайн, академик Дончо Костов, професор Яранов, Слава Севрюкова, Сергей Корольов- това са малка част от учените с трагична житейска съдба. В студиото гостува проф. Бойко Рангелов.

Кога си роден - родът говори

Каква информация за рода ни носи датата на нашето рождение? Какво означава, когато членовете в една и съща фамилия са родени на една и съща дата или на дати, много близко една до друга? Как сезонът, в който е родено детето, показва задачите на рода, в който то е дошло? На тези въпроси търсим отговор в този епизод. В студиото гостува родовият терапевт Аида Марковска.

Търси в „Без формат“