Философия на нравствеността

Кой е най-важният морален урок, който трябва да научим? Кои са най-големите митове днес? Защо преподаването на физика върви ръка за ръка с разясняването на 7-те смъртни гряха? Това са част от въпросите, на които търсим отговорите днес. В студиото ни гостува учителят Теодосий Теодосиев.

Трагичните открития в науката

В този епизод ще разговаряме за учените, променили света. Обикновено се приема, че прогресивните умове имат щастлив живот – те съчетават работа и хоби и оставят имената си в човешката история. Галилей, Джордано Бруно, Тесла, Айнщайн, академик Дончо Костов, професор Яранов, Слава Севрюкова, Сергей Корольов- това са малка част от учените с трагична житейска съдба. В студиото гостува проф. Бойко Рангелов.

Кога си роден - родът говори

Каква информация за рода ни носи датата на нашето рождение? Какво означава, когато членовете в една и съща фамилия са родени на една и съща дата или на дати, много близко една до друга? Как сезонът, в който е родено детето, показва задачите на рода, в който то е дошло? На тези въпроси търсим отговор в този епизод. В студиото гостува родовият терапевт Аида Марковска.

Тайните на Източните Родопи

Какво ни казва скалната зоологическа градина край Кирково? Какви тайни крие водата и вкаменената гора край Момчилград? Какви истории разказват златните мини на Родопите? Това са част от отговорите, които търсим в този епизод. Наш събеседник е писателката Мая Вапцарова.

Тибетски будизъм или как да владееш кармата

Едно от най - важните учения в будистката традиция са Четирите благородни истини. Те обясняват причините за страданието и как да го победим. Пълното разбиране на тези истини слага край на цикъла от прераждания и довежда до Просветление. Пътят на освобождение се синтезира в осем стъпки и е известен още като Средния път. Днешният ми гост нарича Буда – първият професионален учен в света. Той се е обучавал в тибетски будизъм при Далай Лама. В студиото гостува проф. Александър Илиев.

Дарът на интелекта

Как се развива интелектът? Имат ли граници умствените ни възможности? Защо е нужно да избираме трудния път? Тези въпроси задаваме на нашия гост учителя Теодосий Теодосиев. Още през 1974г. в Казанлък моят гост създава национална школа по физика. Разработва собствен подход - “Методика за формиране на силов интелект”.

Места на силата

В този епизод надникваме в тайните на мистичните структури в Турция. Сред тях е Гьобекли тепе- едно от най-големите открития на съвременната археология. Разкритото – предимно кръгове и правоъгълници от масивни камъни, украсени с барелефи на глигани, лисици и газели – са най-старият известен храмов комплекс в света, който е на повече от 12 000. години. Какво е почитано там и къде са отишли хората – все още е загадка,но археолозите търсят отговорите. Ще говорим за град Ур- родното място на пророк Аврам и за самия него. За град Тарс, родното място на апостол Павел. Ще се пренесем до Немруд, където е погребан цар Антиох. Най-вероятно Вавилонската кула се е издигала близко до тази светиня. В студиото гостува д-р Румен Стоилов- езотерик, пътешественик, кардиолог и холистичен медик.

Еволюция на човечеството чрез тандемните двойки

Според Петър Дънов душите са излезли две по две от Бога. По думите му, човек преминава през 777 кардинални прераждания и 12 епохални, епохалните са тези, в които двете души се срещат на Земята и сътворяват заедно велики дела. За ясновидеца Едгар Кейси всеки от нас има множество сродни души, с които можем да изградим връзка. Съществуват и тези, че сродните души не се раждат, те се създават след поредица предизвикателства и трансформации. Във виртуалното студио гостува Елица Димова, историк и журналист, преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Подземните съкровища на извънземните

Съществуват култови обекти, които, според най-различни теории и хипотези, са създадени вероятно с намесата на извънземни сили. Все още не може да се твърди със сигурност дали са продукт на извънземни цивилизации,на информационни канали или са резултат на творческо вдъхновение на един или много хора. Едно е очевидно - култовите храмове в Аджанта, Елора и Каджурахо са апотеоз в изразяването на основните правила на живот в Индия. В студиото ни гостува професор Бойко Рангелов.

Какво се случи на 10 ноември 1989 година ?

Кой е Тодор Живков? Има ли той династично потекло или това е градска легенда? Кой и кога реши да падне от власт? Отговорите на тези въпроси в този епизод са от журналиста Иван Тренев.

Търси в „Без формат“