Можем ли да се откажем от богомилското наследство?

Кои са големите духовни капитали на богомилите? Кои са онези доказателства, че най-големите подеми в историята, са рожба на богомилството? И защо осветлявайки това богатство, ние, българите, ще разберем повече за себе си? В студиото гостува доц. д-р Веселина Вачкова.

Къде изчезна архивът на Второто Български царство?

Около 1840 година един български духовник, познат като поп Йовчо от Трявна, изготвя летопис на българските владетели. За този летопис научаваме от обширна публикация на Петко Рачов Славейков в „Сборник за Народни умотворения“ от 1890-1891 година. Славейков живо се интересува кои са източниците, но докато е жив поп Йовчо пази това в тайна. След неговата смърт Славейков получава целия архив на духовника, но в него е само летописа и никакви извори. За нивото на познание на поп Йовчо съдим по думите на търновския фанариотски владика Иларион Критски - „Един косъм от брадата на поп Йовчо струва повече от всички попове в търновската епаршия.“ В студиото гостува Александър Стойчев- езотерик и изследовател на българската духовна култура и история.

Физически, емоционален и духовен подход към храната

Ако преди век изхранването на човечеството е било основният проблем , то в днешно време храната и храненето са станали област, пълна с конфликти, объркване и страдания. Милиони хора са на определена диета, опитват се да контролират теглото и здравето си през храненето си, още толкова милиони са в търсене на най-добрия хранителен режим. В студиото гостува психотерапевтът Кремена Станилова.

Елементите на харизмата

ерминът харизма идва от гръцки език и означава „дар от Бога“. Гърците са приемали харизматичността на владетелите и жреците си, като рядък дар от боговете, който дава на тези хора привилегията да застават начело на живота им. Емоционалната изразност е един от основните елементи на личната харизма. Това е способността точно и спонтанно да предаваш емоционални съобщения чрез невербални канали. Често казваме, че харизматичните хора изпълват пространството около себе си със светлина. Друг елемент на харизмата е емоционалната чувствителност. Това е способност да декодираме емоциите на другите и да бъдем съпричастни с тях. В студиото ни гостува Силвия Василева. От три години тя е бизнес треньор и коуч. Занимава се с обучение на екипи на български и международни компании в сферата на бизнес комуникациите и етикет, презентационни и ораторски умения.

Савската царица- тайни и загадки

Защо тази богата, мъдра и мистериозна жена е имала специално място в сърцето на цар Соломон? Каква е истината за нейния произход? Кои са историческите преки и косвени податки, че е възможно да е живяла в Югоизточна България? На кои свещени родове е наследница? И – свързана ли е с кивота? Във виртуалното студиото гостува Елица Димова, историк и журналист, преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Софроний Врачански и връзките му с тайните общества

Голяма част от биографията на този български духовник е премълчавана и неизследвана. Самият той пропуска факти от живота си в своето житие. В този епизод на предаването осветляваме част от тях и търсим отговор защо остават неизказани. В студиото гостува журналистът Иван Тренев.

Кой е нашият народ?

Кои са траките и кой са българите? Какви е мисията им? В студиото ни гостува Спас Мавров. Той е писател, скулптор, езотерик, изследовател на тангризма. Наследник на устната българска колобърска традиция, член е на Българската академия за науки и изкуства и член на Управителния съвет на Международен фонд за изследване на тангризма.

Тибетската медицина като духовна практика

Тибетската медицина се фокусира единствено върху причините за болестта – за разлика от съвременната, която лекува 22 000 болести. Толкова са и лекарствата за тях. Тибетската се ограничава до три болести, които нарича неразположения. Тези неразположения имат три основни причини, само и единствено духовни – алчност, високомерие и ниско самочувствие. Професор Александър Илиев е гост в днешния епизод. Изучавал е тибетска медицина в Тибет, Индия и Непал при учителя и личния лекар на Далай Лама.

Непознатият човек и непознатият свят

Земята и обкръжаващият ни Космос се променят и това оказва влияние на нашата физика, психика, общество и съзнание. Какви са последните открития на науката - от атома до Вселената- питаме д-р Румен Стоилов - езотерик, пътешественик, кардиолог и холистичен медик.

Българският култ към хлябa

Хлябът е изключително важен елемент от нашата традиционна култура. Защо заема толкова важно място? Каква е символиката на печатите за хляб? Как се тълкуват знаците по тях? В студиото гостува доц. д-р Веселина Вачкова

Търси в „Без формат“