В Деня на Европа в Смолян откриха изложба на значими европейски проекти

  • 20:23, 9 May 2022
  • 1,353 Преглеждания

В Деня на Европа в Смолян откриха изложба, представяща значимите европейски проекти, реализирани в областта. Тя е експонирана в Атриума на Областната управа в Смолян и се посвещава на 15-те години членство на България в Европейския съюз.
В изложбата, организирана от Областния информационен център в партньорство с управата на област Смолян, участва всяка от 10-те общини. Местните власти сами са избрали по три значими проекта, реализирани с европейски пари, които да представят.
Цветанка Генчева - управител на ОИЦ сподели: "Имаме възможност да покажем, какво действително бихме могли да получим от Европейския съюз, какво получаваме и какво сме получили до момента и по този начин гражданите да се запознаят и да видят какво е направено през тези 15 години и имало ли е смисъл от нашето членство и какво е то".
Представени са проекти, свързани с инфраструктурата, социалните дейности, обучението.
Според Марин Захариев - зам.-кмет на Смолян: "Без средствата, които идват от Европа, вие ще видите всички тези обекти, даже тук според мен не е важно само община Смолян, а цялата област, колко неща са направени и колко предстои да бъдат направени. Ние знаехме че имахме в настоящия програмен период малко забавяне, но се надяваме от тази есен и от догодина още повече средства да се влеят в нашите държави и по Плана за възстановяване и по фондовете, така че да развиваме нашите населени места".
Изложбата беше открита от областния управител, който поздрави присъстващите с Деня на Европа.
"Общините изглеждат по друг начин, реализирайки европейски проекти, доста хора намират и препитанието си, реализирайки тия проекти по кохезионни фондове, знаеме за социалната солидарност на Европа. Така че мислим че за тези години членство всички ние така сме видяли полза", каза Емил Хумчев - областен управител.
Изложбата ще остане в Атриума на областната администрация в Смолян до 13 май.

Коментари

Гледайте също