Необичайни керамични табели украсиха димитровградски парк

  • 20:52, 9 May 2022
  • 3.1k Преглеждания

Преди години парк „Александър Стамболийски“ в димитровградския квартал „Раковски“ бил в окаяно състояние. Тогава обаче се родили няколко деца в района и родителите осъзнали, че трябва да се погрижат за зеленото пространство. Така кандидатствали по програма към Община Димитровград.
Росица Русева – жител на Димитровград
"Одобриха ни от общината, дойдоха, сложиха ни около 5-6 съоръжения. Тъй като все още оставаше мръсно из парка, решихме да си направим табелки."

Хората от района събират средства, за да закупят необходимите материали. Керамичните знаци, изработва лично Росица Русева. Те се отличават с необичайните си послания, декорирани с картинки. Идеята била да се впечатлят най-вече тийнейджърите, които хвърлят повечето отпадъци.

Росица Русева – жител на Димитровград
"Родителите пазим повече, защото знаем колко е лошо дете, дали прохождащо, дали лазещо, да бъде захранено с люпени семки.
Идеята беше тийнейджърите да се забавляват с табелките и така да ги подтикнем да пазят повече чисто."

Вече повече от 10 дни 6-те керамични табели са окачени на дърветата в парка и според редовните посетители имат ефект.

Гергана Дунчева – жител на Димитровград
"Засега виждаме ефект, като че стана по-чистичко"

Росица Русева – жител на Димитровград
"Ние дори не очаквахме да оцелеят. Много се радваме, че са на мястото. Ефект се вижда! Наистина има по-малко фасове, сякаш и семките са по-малко."

Хората имат и друга идея да направят подобни табели, които да призовават собствениците на кучета да почистват след тях. Причината е, че често по-малките деца попадат на изпражнения от животните.

Росица Русева – жител на Димитровград
"Не е проблем, нека се разхождат, но да си чистят след кучетата. Така трябва да е. Още миналата година бяхме поискали табелка от Общината. Бяха сложили, ей тука на малката пързалка, но след няма и месец табелката беше счупена демонстративно. Върху пейките беше оставена."

Майките предвиждат още да направят специални рисунки върху земята с образователна цел. Имат намерение и да продължат да обновяват парка с пясъчник и други съоръжения.

Коментари

Гледайте също