Още над 1000 домакинства в Димитровград получават средства за подмяна на стари отоплителни уреди с нови.

  • 20:47, 9 May 2022
  • 2.5k Преглеждания

4 милиона 405 хиляди лева ще получи допълнително община Димитровград за подмяната на старите печки с нови алтернативни уреди на отопление. Те ще стигнат за 1 070 домакинства, които са подали заявления преди време, но не са били класирани при досегашната процедура:

Иво Димов – кмет на община Димитровград
„Предстои подписването на анекс, след което ние започваме самата процедура. Всъщност тези хора, които не получиха финансиране в предходните етапи и са под чертата, в момента ще имат достъп до този ресурс и ще започне подмяна и на техните отоплителни тела.


В изпълнение на Проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ в момента се извършват дейности по демонтаж на старите отоплителни устройства и монтиране на нови:

Иво Димов – кмет на община Димитровград
„Ресурсът с който ние разполагахме беше около 7 милиона и над 3 000 домакинства всъщност получиха възможност да подновят отоплителните си уреди. Към момента в рамките на тези три месеца са подменени над 660 климатика мисля, че са монтирани.“

Предстои финализиране на процедурата за газ и пелети:

Иво Димов
„Седем са общините, които получиха ресурс по ОП „Околна среда“ за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Димитровград е единствения необластен град. В последствие община Горна Оряховица също получи някакво финансиране. Към момента това, което ние се стремим е в следващия програмен период повече общини да получат подобен ресурс за подобряване качеството на атмосферния въздух.“

Новите програми обаче са все още на етап съгласуване. Затова тази година ще бъде нулева. Най-рано от догодина общините ще могат да кандидатстват по различните проекти.

Коментари

Гледайте също